Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

Antikk-, retro- og samlermarked

21. sep 22. sep

Norges største innendørs brukt- og antikkmarked har vært arrangert hver vår og høst i Vikingskipet siden 1995.
Markedet er et «Mekka» for alle som har interesse for antikviteter, gamle gjenstander, innredningsdetaljer eller som leter etter noe spesielt de samler på. Her kan du finne utrolig mange fine skatter.
Rundt 250 utstillere kommer med antikviteter, retro, vintage, samlerobjekter, snurrepiperier og mye annet spennende. Vi fyller hele den 13.000 kvm store hallflaten med gjenstander for salg. Utstillerne speiler en unik bredde – fra de som rydder loft og kjeller til profesjonelle forhandlere.


Møt antikkdronning Ellen Ørnes i Vikingskipet, 21.-22. september!

Ellen Ørnes har vært omgitt av vakre, morsomme og historiske ting helt siden hun var liten. – Jeg vokste opp i et nord-norsk handelshus fra 1880 med skatter i hvert rom, fra gulv til tak. Og i 1986 åpnet jeg egen antikvitetsforretning Bergen, forteller Ellen, som mange kjenner ekstra godt igjen fra hele 105 episoder med TV-programmet Antikviteter og snurrepiperier. I tillegg har hun blant annet skrevet 7 bøker, og vært fast spaltist i Nasjonen, Samler- og antikkbørsen, Hjemmet og flere andre av landets ledende ukeblader. Og snart kommer hun og Inge Solheim til Hamar nok en gang!


Materiell- og emosjonell verdi
– Det er historien rundt disse gamle tingene som først og fremst fascinerer meg, designet og stilarten deres kan fortelle mye spennende om gjenstandene, sier Ellen engasjert. – Også er de verdifulle på hver sine måter; noen har materiell verdi, mens andre har emosjonell verdi. Sånne ting som minner om barndommen for eksempel. Noen av de største skattene jeg selv har hjemme er emaljeskilt som minner meg om butikken jeg vokste opp i og en fransk liten lampe fra 1920-tallet som både lyser og lukter god parfyme, forteller hun videre.

– Antikkmarkedet i Vikingskipet er en helt fantastisk skattejakt!
Når Høstens Største Skattejakt på nytt åpner dørene i Vikingskipet 21.-22. september, er Ellen en fast og kjær del av arrangementet. Hun tilbyr gratis verdivurdering av gjenstander og selger selv antikviteter på egen stand sammen med mannen sin. – I Vikingskipet vet man virkelig aldri hva man kan finne dette er en ekte skattejakt for alle som er glade i både antikviteter, retro og gjenbruk. Dessuten møter man så mange hyggelige mennesker som deler de samme interessene. Jeg elsker stemningen og folkelivet der inne!

Få gjenstandene dine verdivurdert, helt gratis!
Kanskje gjenstandene du eier er verdt mer enn du tror? Under antikkmarkedet i Vikingskipet 21.-22. september kan du nemlig få tingene dine verdivurdert av bransjens egen superstjerne, Ellen. – Når jeg vurderer verdien på noe, så baserer jeg det gjerne på gjenstander jeg har sett- og har erfaring med fra før og ellers synlige verdisymboler som stempler og andre kjennetegn. Alle land har for eksempel sine egne måter å stemple verdier på, forteller Ellen, og legger til at dette har vært en populær tjeneste under tidligere arrangementer. – I tillegg til lange køer av de som vil få gjenstandene sine verdivurdert, er det også alltid et stort publikum rundt som synes det er underholdende!

Trendy med gjenbruk
Ellen ser en tydelig trend og holdningsendring innen gjenbruk. – Flere og flere har fått en ny bevissthet rundt eget forbruk og vi ser tydelig at gjenbruk har blitt trendy også blant de yngre. Dette er bra, og dette er viktig! Det at flere er opptatt av kvalitet og smarte kjøp er en sterk motpol til bruk-og-kast mentaliteten som følger med de billige og masseproduserte klærne som hele tiden dyttes ut på markedet. Populariteten for gjenbruk har eksplodert, og jeg håper at flere unge mennesker og bloggere med innflytelse fortsetter å inspirere til at dette fortsetter. Jeg synes at trendene vi ser nå er veldig spennende!

Atle Kildebo er en av landets mest kjente ildsjeler når det gjelder antikviteter, samlerobjekter og eldre ting generelt, og har siden 1994 vært redaktør for magasinet Samler & Antikkbørsen. – Gjenbruk er gøy! Vi ser at det vokser frem en annen holdning som handler om at det er kult å kjøpe brukt, og ikke bare med et nostalgisk fokus, men også fordi det har blitt trendy! For eksempel kommer gjenbruk av klær som en kule blant de yngre, og jeg tror virkelig at dette har kommet for å bli.


Trenger ikke ha nostalgisk eller kulturell verdi
Trendene for gjenbruk omhandler tidsperioden fra 1950-årene og frem til millenniumskiftet. Gjenstander og klær kan være populære selv om de nødvendigvis ikke i seg selv er verdifulle antikviteter eller har nostalgisk verdi.
– Gjenbruk har en verdi i seg selv, og det er opp til hver enkelt hva man leter etter, ser på som skatter eller gjør av impulskjøp, forteller Atle.
– Gjenbruk er definitivt mer tilgjengeliggjort for en bredere målgruppe enn tidligere, og jeg er sikker på at vi kommer til å se alle aldersgrupper under messen i Vikingskipet i april.

Hva trender under vårens antikk- retro- og samlermarked?
– Når det kommer til gjenbruk, så er absolutt alt trendy. Folk leter etter alt fra brukte klær til campingartikler, kofferter og sykler fra 1960-årene, og hvis du ikke finner det i Vikingskipet, så er det ikke laget ennå! Enten du er på jakt etter de populære Cathrineholm-kjelene, Cocktail-blader fra 1960-1970-årene, gamle postkort, reklameartikler, mynter, designermøbler eller retro-mote, så finner du det på Hamar 21.-22. september, forteller Atle.

En folkefest i Vikingskipet
– Arrangementet i Vikingskipet er kjempebra, det er Norges største marked for gamle ting, samlerobjekter, gjenbruk og nostalgi og trekker til seg utstillere med en unikt stor bredde fra hele landet. Her møtes generell gjenbruk og fine antikviteter på en veldig spennende måte og skaper en fin mix for absolutt alle som kommer innom markedet. I tillegg vil jeg trekke frem folkelivet som virkelig er verdt besøket i seg selv. Det er en helt egen atmosfære i Vikingskipet under disse arrangementene både på våren og høsten, og det er en unik mulighet å knytte bekjentskap med andre samlere. Og ikke minst gjøre spennende kjøp!