Vikingskipet: en plass for
historiske opplevelser

Kontakt oss

De 17. olympiske Vinterleker, Lillehammer 1994. Vikingskipet, Hamar. Panorama. OL. Parkeringsplassen uten for vikingskipet. Foto Jan Haug – Anno Domkirkeodden.

Et majestetisk symbol på de største mesterskapene

1994. Hele verden ser mot Innlandet, hele verden bergtas av den norske vintermagien som legger perfekte rammer rundt de XVII Olympiske Vinterleker. Og Vikingskipet ruver frem som hjertet og selve symbolet på dette historiske arrangementet, og som et vertskap som evner å ta like godt vare på publikum som utøvere. 

De 17. olympiske Vinterleker, Lillehammer 1994. Interiør Vikingskipet, Hamar. Panorama. OL. Foto Jan Haug – Anno Domkirkeodden.

Et ikonisk landemerke

I tillegg til å være et ikonisk landemerke i norsk arkitektur, kjent på tvers av landegrenser for idé og utføring, ble Vikingskipet opprinnelig bygget som en arena for hurtigløp på skøyter, kunstløp og shorttrack under OL, men har også blitt så mye mer; et symbol på verdens største idrettsarrangement og et dynamisk sentrum for de ekstra store opplevelsene. De du aldri glemmer. Fortsatt er Vikingskipet en levende arena ikke bare for idrett, men også for store kulturelle arrangementer, store profesjonelle messer og feiringer av alle slag.

Verdensrekorder ble satt her

De historiske milepælene er mange under limtrebuene i Vikingskipet. Siden starten har Vikingskipet og Hamar OL-Amfi vært vertskap for en imponerende rekke internasjonale mesterskap. Her, på disse tribunene, har titusenvis av publikummere vært vitne til utallige store idrettsøyeblikk og rekorder både under OL, VM, EM og Verdenscup. OL i 1994 står igjen som et selvsagt høydepunkt, der Johan Olav Koss ble kronet som OL-konge med tre gullmedaljer og like mange verdensrekorder.

I 1991 ble vinneren av arkitektkonkurransen for Hamar Olympiske Anlegg, Vikingskipet gjort kjent. Foto Jan Haug – Anno Domkirkeodden.

Et moderne bygg, konstruert som et ekte vikingskip

Vikingskipet er ikke bare et monument fullt av idrettshistorie, men også et mesterverk innen arkitektur. Utformet som et opp-ned vikingskip, bærer hallen preg av lokal vikinghistorie og byggekunst. Båten er tydelig definert med tre overlappende bordganger på hver sin side av kjølen, såkalt klinkbygging. Arkitektene Biong & Biong Arkitektfirma og Niels Torp Arkitekter skapte et unikt konsept med bærende limtrekonstruksjoner, der den største spennvidden er 96 meter. Konstruert som et ekte vikingskip, strekker hallen seg 250 meter i lengde, 110 meter i bredde og har en takhøyde på hele 36 meter.

Et magisk spill av linjer og lys

Vikingskipets arkitektur er ikke bare størrelsesmessig imponerende, men også med tanke på alle detaljer. Her spiller lyset et sentral rolle, med selvlysende spalter som gir taket en følelse av åpenhet. Designen er svært karakteristisk, med et dagslys som skaper spill langs taket mot de horisontale bjelkene. Dette gir hallen et unikt visuelt uttrykk og en majestetisk atmosfære. Den massive størrelsen på arealet tones ned på en harmonisk balansert måte, gjennom nøye avstemte materialer og farger. Vikingskipet er ikke bare et monument for norsk idrett, men et levende symbol på designinnovasjon og magiske opplevelser.

Limtre, et unikt materiale som skaper uendelige muligheter

Vikingskipets buede konstruksjon av limtre er en arkitektonisk nyvinning, og her ble det nemlig også satt verdensrekord innen byggekunst da skipet sto ferdig. Aldri før har et spenn av limtre vært størrelsesmessig lengre.

Uforglemmelige opplevelser og verdiskapende samarbeid

Fortsatt er Vikingskipet en levende arena ikke bare for de største idrettsøyeblikkene, men også vertskap og tilrettelegger for kulturelle arrangementer, store profesjonelle messer og utstillinger, festkvelder og feiringer. Det å leie- og holde arrangementene dine hos oss skal være en sømløs, positiv, oversiktlig og god opplevelse, der både du og publikummet ditt får en uforglemmelig opplevelse.

Gode tekniske løsninger og praktisk infrastruktur sammen med vår erfarne, kreative og gjestfrie stab gjør et samarbeid med oss enkelt og effektivt. Kontakt oss gjerne hvis du har noen spørsmål eller for en uforpliktende prat.

Sett ditt avtrykk i et av Norges mest kjente signalbygg

Som vår samarbeidspartner får du ta del i alt det spennende som hele tiden fyller arenaen vår. Her får du en unik mulighet til å benytte deg av fasilitetene våre og profilere deg på flater som er godt synlige for et bredt publikum, under både lokale, nasjonale og internasjonale arrangementer.